משרד נחלת הכלל 

תחרות פארק המצוק הפארק החופי, תל אביב

טבע פוגש עיר פוגשת טבע

פארק המצוק הינו הזדמנות להגדרה מחודשת של דרכי המפגש והקשר בין תושבי העיר לטבע, באמצעות העצמת והנגשת הטבע האופייני למצוק הכורכר וסביבת החוף וכן, מתן דגש תכנוני על חוויית הגילוי של הטבע הנסתר באזור הפארק. 

הפארק תוכנן בהשראת הערכים בבסיסה של תיירות אקולוגית תיור וביקור אחראי (מבחינה סביבתית) באזורים טבעיים, למטרות הנאה והערכה של הטבע, באופן המקדם שימור, ממזער השפעה שלילית של מבקרים ויוצר הזדמנויות למעורבות פעילה ומתגמלת אקולוגית, חברתית ותרבותית של התושבים והמבקרים. העצמת האיכויות הטבעיות שכבר קיימות באתר ייחודי זה, הממוקם על מצוק הכורכר וצופה אל טבלאות הגידוד, יאפשרו יצירת חווית ביקור ייחודית החושפת רבדים אלו והופכת את הטבע לגלוי ונגיש למבקרים. 

SHCEME

שירותי מערכת | תכנון הרבדים הטבעיים של האתר - הקרקע, מסלע, מי הנגר, מי התהום, הצמחייה ובעלי החיים - אשר אופייניים לתכנון כל פארק, זוכים ב'פארק המצוק' למרכז הבמה והופכים להיות השחקנים הראשיים בחוויית הפארק, באמצעות חשיפת המבקרים לערכיהם החשובים.

חוויה לימודית של שירותי המערכת | התכנון מבוסס על גישה עכשווית של בניית מתחמים מוזאליים בעולם כיום, המציע למידה פעילה, בה המבקר לומד את שירותי המערכת מהם הוא נהנה, מתוך חוויות ופעילויות. בפארק תוכננו אינספור הזדמנויות למפגשים בלתי אמצעיים עם הטבע והוגדרו אזורים תמטיים: אדמה, מים, חי-צומח ואוויר.

סביבות מחייה ויצירת טיפולוגיות נופיות | הוגדרו בפארק הסביבות הבנויות מצרכיה מחייה של בעלי הצמחייה ויצירת בתי גידול שיתאימו למגוון של מינים - חולות מיוצבים מיוערים מקשרים וחוצצים בין השכונה לפארק | סביבות איסוף והחדרת מי נגר מתוכננות באזורים הנמוכים | הרצועה המרכזית של הפארק, הינה ברובה דיונות מיוצבות למחצה | בסמוך למצוק הוגדרו אזורים כמחשופי חמרה ומאפשרים הנגשה של שכבת קרקע אופיינית | סביבת בריכת החורף תהפוך למרכזו של הפארק הלינארי, אשר יתוכנן בנושא ׳המרזבה׳ | מצוק הכורכר אשר בשל החשיבות הניתנת לתהליכים הטבעיים בפארק, מוצע לא ליצר הגנות פיזיות על המצוק. חשיפת פעילות טבעית זו תמונף להצגת הנושא בפני מבקרי הפארק, בפרט באופן וירטואלי, שיאפשר למבקרים ללמוד על אופן היווצרות והבלייה של מצוק הכורכר במשך אלפי שנים, תוך הנגשה מוגבלת למבקרים, המבוססת על מעקב גיאולוגי צמוד.

מבנה הפארק | הטיילת המיועדת לתנועת הולכי רגל ואופניים, נמתח מדרום לצפון, כיכרות עירוניות היורדות אל הים ומערכת שבילים בהיררכייה משתנה ושבילי עיזים יוצרים את שלד התנועה הראשי של הפארק.

מוקדים בפארק | מבנה התרבות והאמפי הנופי יהוו מרכז תרבותי-אמנותי | מרכז לימוד ומחקר יאפשר למבקרים וקהילה לקחת חלק בפעילות חקר ולימוד של הטבע | טרמינל הציפורים יזמין הציפורים לשהות ואת המבקרים לתצפית טבע מרהיבה | בריכת מי תהום תאפשר מפגש בלתי אמצעי של המבקרים עם הכורכר ושכבת מי התהום | דיונת חול אקסטרים תזמין פעילויות אתגריות | אזור ליקוט צמחי מאכל תאפשר למבקרים לטעום מהצמחייה המקומית | סביבות המשחק בנושאים שונים יצרו הזדמנויות לחוויות משחק עם קשר לאתר באופנים שונים ולגילאים מגוונים.

ארכיטקטורה ות״י 5182 | מבנה התרבות מורכב משני אלמנטים משלימים: מבנה נופי המכיל אודיטוריום עירוני ( 240 מושבים), ותיאטרון חיצוני עבור אירועי קהילה פתוחים. המבנה נפתח מזרחה לכיוון העיר וממשיך את הטופגרפיה הקיימת ממערב. גג המבנה נגיש לציבור הרחב ומכיל נטיעות של צמחייה מקומית. התרוממות המבנה לכיוון מזרח מאפשרת גם הצללה מלאה של התיאטרון החיצוני על מנת להאריך ככל הניתן את שעות הפעילות במתחם במשך רוב ימות השנה. מתחם לימוד ומחקר בנוי משלושה מבנים הסמוכים זה לזה. כל מבנה מתמקד בהתבוננות וחקירה של אחד משלושת המימדים של הביוספירה המקומית: ביתן הליתוספירה, ביתן ההידרוספירה וביתן האטמוספירה. הביתנים מעוצבים כמעין קונכיות עץ הפוכות על מנת לאפשר מפתח פנימי גדול ללא עמודים וכדי לעודד איוורור טבעי באמצעות ציפה. בנוסף, הצורה האירודינמית של הקנכיות יוצרת מקלט מהרוחות המערביות החזקות עבור אוכלוסיות ציפורים נודדות. שני המבנים כוללים בריכות אגירה למי נגר עילי עבור שימושי מים אפורים במבנים וסביבתם. פיתוח הדרגתי של חניונים תת קרקעים במקביל לצמיחת הפארק תתפתח מערכת התחבורה הציבורית, כך שעם פתיחת הפארק הפעילות תהיה מצומצמת ומרבית התנועה אליו תהיה ברכבים פרטיים ובהמשך זה יתאזן כאשר הפעילות בפארק תתפתח, אך גם המענה שתתן התחבורה הציבורית יהיה הרבה יותר נרחב.

קהילת הפארק והרובד הוירטואלי | אפליקציית הפארק תאפשר יצירת תשתית ידע קבוצתי, חופשי, המבוסס על שיתוף פעולה של הקהילה הוירטואלית בקרב מבקרי הפארק. באמצעותה ניתן יהיה ליצור מסד ידע מבוסס שיתוף נתונים, כבסיס למחקר, לחלוק מידע ולהנות מחוכמת ההמונים בנוגע לכל נושא שקשור בסביבות הטבע בפארק.

הפארק כמנוף לשמירת הסביבה | חוויות הטבע והמידע אליו יחשפו המבקרים, יעלו את המודעות לערכיים הטבעיים הסובבים אותם, אשר יחזקו לקיחת אחריות, מחויבות והתחשבות בסביבה, בתרבות ובקהילה המקומית.

LOGO

צוות התחרות

משרד נחלת הכלל

דניאל מטקלף - מעצב המתמחה בתכנון לחיות הבר במרחב העירוני

ד״ר אסף שוורץ - אקולוג

אדר׳ מתן מאייר. ויינשטיין-ועדיה אדריכלים

יוני גורן - הנדסת סביבה ומשאבי מים

תודה לד״ר עודד כץ, המכון הגיאולוגי על הליווי בנושא מצוק הכורכר

תודה מיוחדת לאור אדר על צילומי הרחפן



צור קשר נחלת הכלל | תכנון המרחב הציבורי שלנו

סניף מרכז - רח' בצלאל 14, רמת גן
טלפון: 073-7522152
סניף חיפה - רח' קייזרמן 11, חיפה
טלפון :04-6266416 | 0772013207
דוא"ל : office@new-commons.com

  • © כל הזכויות שמורות 2013 | עיצוב: lola-d | פיתוח: Webart